A Sri Lanka-i konyha igen ízletes a sokféle rizsnek, a különféle fűszereknek, fűszerkeverékeknek (currypor), zöldségeknek, halaknak, gyümölcsöknek, a kókusztejnek és a gyarmatosítás során ért különböző hatásoknak köszönhetően. Nem csak a sri lankai, de a magyar gyomornak is kiválóan megfelel.

Részletes receptek a srilankaikonyha.blogspot.com oldalon

Nemzeti ételük a rizs és a curry. Sri Lankán jelenleg 60-80 fajta rizst termesztenek az apró, gömbölyű szeműtől a hosszúszemű Basmatin át a piros Kakukuhaalig. A curry készülhet bármilyen húsból, halból és zöldségből és természetesen a különböző fűszerek keverékéből. A vegetáriánusok is bőven tudnak válogatni a számos ízletes zöldségből és gyümölcsből készült curry közül. 


Az appam vagy hopper egy tipikus Sri Lanka-i étel, leginkább a palacsintához lehet hasonlítani, sült tojással vagy mézzel és joghurttal eszik. De a tenger gyümölcseit kedvelők is kedvükre válogathatnak  a számos finomságból. A trópusi gyümölcsök sokasága mint például a mangó, az ananász, a banán és papaya illetve számos nálunk kevésbé ismert, de ízletes gyümölcs is megtalálható a szigetországban. Ez mellett európai gyümölcsöket is találhatunk, pl. almát.      


Csapvizet, jégkockát ne fogyasszunk és lehetőség szerint vízzel kevert üdítőitalokat se. Jó minőségű palackozott vizet, üdítőket, vagy helyi sört találunk a szállodákban, boltokban. Alkoholt csak a kijelölt úgynevezett 'wine shop"-ban vagy "liquor shop"-ban találunk. A teát sokszor forró tejjel szolgálják fel. 



A Sri Lanka-i konyháról


Sri Lanka ételei fûszeres ízvilágukról ismertek, a helyiek bátran használják a chilit, borsot, curryt, kardamomot,
fahéjat, fokhagymát, gyömbért, lime-ot; természetesen mindent eredeti, friss formájában. Aki Sri Lankára „téved”, bizony kénytelen-kelletlen megismerkedik a szingaléz konyhával, minden étterem hatalmas étel- és italkínálattal várja a vendégeket.

                                   

    

Néhány Sri Lanka-i recept saját konyhánkból :-)

1. Sri Lanka-i palacsinta

Kb. 40 dkg búzalisztet elkeverünk 1-2 tojással, pici sóval, 2 teáskanál kurkumával. Egy 2,5 dl-es bögre kókusztejet adunk hozzá, majd vízzel megfelelő sűrűségűre higítjuk. Olaj nélkül süthető. 

Töltelék: 1,5 dl mézet (legjobb a pálmaméz) felhevítünk, beledobunk pár szem kardamommagot, majd hozzáadunk annyi kókuszreszeléket, hogy felszívja a mézet. 1-2 percig pirítjuk, majd megtöltjük vele a palacsintákat. Úgy tekerjük fel, hogy a két oldalát behajtjuk, majd alulról tekerjük, mintegy becsomagoljuk. 

2. Curry - szinte bármiből


Kockára vágjuk azt, amiből a curry készül. Ez lehet: bármilyen hús, sütőtök, krumpli, vegyeszöldség, ananász, lencse (főképp vöröslencse, azaz daal), hal. A képen éppen sárgarépa és krupli az alapanyag, magyarosan :-). Én agyagedényben főzök, ez a legolcsóbb és legegyszerűbb megoldás itt, és nagyon finom íze lesz benne az ételnek. A zöldségekre (vagy húsra, halra) ráhalmozzuk a felvágott lilahagymát (mert itt nincs vörös), az apróra vágott fokhagymát, a fűszereket: curry por, bors, só, egy darabka fahéj, kurkuma, chili darabkák vagy chilipor, mustármag (nem muszáj, én szoktam); és 2-3 ág curry levelet, amit kissé összecsipkedünk. 

Felöntjük vízzel, hogy ellepje.

Puhára főzzük, majd fél bögre kókusztejet öntünk rá. Összeforraljuk és főtt rizzsel tálaljuk.

készül a curry   fűszerek             

3. Tökleves

Egy sütőtököt kis darabokra felvágunk (nem kell megpucolni, csak jól lemosni), és sós, borsos, kurkumás, babérleveles, kapros vízben puhára főzzük. Na jó, a kapor opció, mivel itt az sincs, így ha kapok otthonról, teszek bele. Néha 2-3 darab krumplit is belefőzök, ettől krémesebb lesz.

Ha megfőtt, levével együtt turmixoljuk. Ha sűrű, kevés vízzel felengedjük. Én kenyérkockát pirítok mellé. 

4. Chicken fried rice/noodles

zúzott fokhagymát, apróra vágott friss gyömbért wokban olajon, magas nyomáson megpirítok, majd hozzáadom a pici kockára vágott csirkehúst. Egy percig összepirítom, majd lejjebb veszem a lángot, beleütök 2 tojást és jól elkeverem. 

Belezúdítok még apróra reszelt sárgarépát, póréhagymát és fejeskáposztát, (esetleg gombát), és 2 ek. szójaszószt, és egy pici szezámolajat. Ekkor teszem hozzá a fűszereket: só, bors, csili. 

Egy-két percig pirítjuk, majd választásunktól függően főtt rizst vagy főtt tésztát keverünk hozzá és még 1-2 percig pirítjuk. Egyszerre mindig egy adagot készítsünk a wokban, mert különben nem pirul, hanem fő. 

5. Coconut (pol) sambol

Egy barna, szőrös :-) kókuszt feltörünk. Ha lehet, a levét felfogjuk, ha nem sikerül, az sem baj. Otthon általában fúrni szokták, itt egy sokkal gyorsabb és beváltabb módszert alkalmazunk. A kemény kókuszt az egyik kezünkben tartjuk a levegőben, a másikba egy vastag, nehéz kést fogunk és a kés vastagabb élével ütéseket mérünk a kókusz közepére. Minden ütés után forgatunk rajta egyet, s 10-12 ütés után a kókusz kettéreped a kezünkben. Na, jó, helyieknek 2 ütés :) Érdemes az udvaron végezni ezt a műveletet. Egyébként kalapáccsal is működik, egyetlen jól irányzott csapás a közepére :)

Ezután a belső kókuszréteget kireszeljük és tálba tesszük. Ehhez speciális kókuszreszelő kell, érdemes innen hazavinni, mert kókusz Magyarországon is kapható és nem lehet összehasonlítani a száraz változattal. 

A továbbiakban úgy készül, mint a körözött, csak túró helyett kókuszt használunk, kömény nélkül.

Felaprítunk egy fej hagymát, kevés fokhagymát zúzunk hozzá, és beleöntjük a kókuszba. Ehhez pirospaprikát, chiliport vagy -darabkákat, borsot, sót keverünk, s ízlés szerint egy kis lime-ot. Aki szereti, paradicsomot vághat bele.   

Rizzsel vagy kovásztalan kenyérrel tálaljuk. Ez utóbbihoz egy bögre lisztet elkeverünk kevés sóval és annyi vízzel, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. 10 percig állni hagyjuk, majd kicsi gombócokat szakítunk belőle, amit kör alakúra nyújtunk és egy serpenyőben (szárazon, olaj nélkül) mindkét oldalát 1-2 percig sütjük. Amikor a második oldalt sütjük, felhólyagosodik, mint egy labda, a közepe üres lesz. Meg is lehet tölteni. Olyan, mint a gyros pita, de nincs benne élesztő. 

sri lankai utazás

sri lankai utazás





sri lankai utazás



sri lankai utazás

sri lankai utazás