1. nap: Budapest


Elrepülés Budapestről átszállással Sri Lanka fővárosába, Colombo-ba. Étkezés és éjszakázás a gép fedélzetén. Ezt az utasok egyénileg foglalják, ki-ki igénye szerint. A legkényelmesebb a Qatar Airways járata, mely kb. 2-szer 5 óra utazást jelent,Dohában van az átszállás. Árban a legkedvezőbb a Turkish Airlines, mely isztambuli átszállással és a Maldív-szigeteken való 1 órás pihenéssel érkezik ide. Az utasokat mindig a reptéren várjuk, hogy technikai segítséget nyújtsunk a pénzváltásban, telefonkártya vásárlásban, egyéb kérdésekben.


körutazás sri lankán   sri lanka utazás   sri lanka utazás    


2. nap: Colombo – Negombo


A reggeli órákban megérkezés Colombo-ba. Buszos városnézés Colombo-ban, majd indulás a tengerpartra, Negombo-ba. Pihenés a tengerparton, barangolás egyénileg a halászfaluban, mely során megismerhetjük a negombo-i halászok életét, megcsodálhatjuk az óceánból frissen kihalászott halak ezerféle fajtáit. Ha elfogadjuk a halászok invitálását, hajóval körbeutazhatunk az óceánnak ezen a szakaszán, mangroveerdők, esőerdők mellett, s meglátogathatunk egy helyi farmot is, ahol bemutatják a toddykészítés (kókuszvirág pálinka) menetét. Vacsora és szállás Negombo-ban.


körutazás sri lankán    körutazás sri lankán   körutazás sri lankán

 

3. nap: Negombo – Pinnawala – Dambulla 

Korai reggelit követően indulunk a Millennium Elefánt Alapítványhoz. Az alapítvány látogatása során az állatokat meg lehet etetni, fürdetni, simogatni, és néhány perces szőrén való elefántogolásra is sor kerülhet ellenőrzött keretek között.  Továbbindulunk Dambullába, a Világörökség részét képező barlangtemplomokhoz, mely Sri Lanka legnagyobb és legjobban feltárt barlangtemploma. A festmények és szobrok mind a Lord Buddha életét mutatják be. Mindösszesen 153 Buddha szobor, 3 Sri Lanka-i király szobra és 4 isteneket ábrázoló szobor látható (ezek közül két hindu isten: Vishnu és Saman szobra). A barlangfalakon látható ábrázolások többek között Buddha és a démon Mara találkozását, a Szent Bó-fa érkezését, illetve Buddha első beszédét mutatják be. Szállás és vacsora Dambullában.


magyarok sri lankán    körutazás sri lankán    sri lanka utazás      

 

4. nap: Dambulla - Anuradhapura - Mihintale - Dambulla


Reggeli után egsznapos kirándulást teszünk Anuradhapurában, az első királyi fővárosban, mely 1400 éven keresztül adott a királyságnak helyet. Végigkövetjük többek között Devanampiyatissa, Dutugamini és Vattagamini Abhaya királyok útját, majd megállunk a mihintalei kolostornál, ahol Asoka, indiai király fia, Arahat Mahinda átadta Devanampiyatissa királynak az első buddhista tanítását. A délutáni órákban visszaérkezünk Dambullába. Szállás és vacsora Dambullában. 


5. nap: Dambulla - Polonnaruwa - Dambulla:


A reggelit követően sétát teszünk Polonnaruwában, a második ősi romvárosban, ahol többek között megcsodálhatjuk Parakramabahu palotáját, a Shiva templomot, az első Fog-templomokat, és a Gal Vihara szoboregyüttest.

sri lanka utazás     sri lanka utazás    sri lanka utazás

6. nap: Dambulla - Sigiriya - Matale – Kandy

Reggeli után megmásszuk a szállástól kb. 20 percnyi útra lévő, Sigiriyában található Oroszlán-sziklát (Világörökség része), eltöltünk egy kis időt a királyi palotában, megcsodáljuk a gyönyörű falfestményeket, s nem utolsó sorban az előttünk elterülő fenséges látványt. Ezután lehetőség van elefántogolásra fakultatív program keretében. Majd folytatjuk utunkat Kandy felé. Útközben megcsodáljuk Matale méltán híres fűszerkertjét, ahol megismerkedhetünk Sri Lanka fűszereivel. A bemutatóval egybekötött séta után megismerkedhetünk pár illóolajjal, melyet a hagyományos masszázshoz használnak. Kandyban kulturális show-n veszünk részt, mely során megcsodálhatjuk Sri Lanka tradicionális táncait, zenéit és népviseletét, majd átsétálunk a híres Fog-templomba, ahol este nyitják ki a szent relikviát, a Buddha fogát őrző ajtót. Az UNESCO Világörökség részét képező Fog-templom impozáns épülete mindenkit lenyűgöz, ez volt az utolsó Sri Lanka-i király székhelye, a Colombo előtti főváros. Vacsora és szállás Kandyben.


körutazás sri lankán    körutazás sri lankán   körutazás sri lankán

körutazás sri lankán    körutazás sri lankán     körutazás sri lankán

 

7. nap: Kandy


Reggeli után a Peradeniya Királyi Botanikus Kertbe indulunk, ahol megcsodálhatjuk Sri Lanka flóráját. Több mint 4000-féle növénnyel találkozhatunk itt, többek között gyógynövényekkel, orchideákkal, fűszernövényekkel és pálmafákkal. Többek között itt látható a híres Ágyúgolyófa, melyet V. György angol király ültetett 1901-ben. Nevét ágyúgolyó formájú gyümölcseiről kapta. Ezt követően Sri Lanka jellegzetes termékeivel ismerkedünk meg: batik-termékek, fűszerek, gyémántok.


8. nap: Kandy  - Nuwara Eliya (kis Anglia) - Nallatanniya


Reggei után folytatjuk utunkat Nuwara Eliyába, ahol meglátogatunk egy teagyárat, betekintést nyerhetünk a teatermesztés és -feldolgozás menetébe. Nuwara Eliya, a ’kis Anglia’ néven ismert városka koloniális stílusban épült házaival, s mindig örökzöld füvével valóban a szigetországot idézi elénk. Innen Nallatanniyába indulunk, ahonnan a hajnali órákban megmásszuk az Adam's Peaket (Sri Pada, avagy Szent Lábnyom), amely mind a muszlimok, mind a buddhisták, mind a keresztények, mind a hinduk zarándokhelye. A mászás 3-4 órát vesz igénybe felfelé, és ugyanennyit lefelé, így kb. hajnalhasadásra érünk fel és 10 óra körül le (ez már a 9. nap). A mászás előtt a délutáni, esti órákban pihenés, vacsora.

körutazás sri lankán   körutazás sri lankán   körutazás sri lankán


9. nap: Nallatanniya - Ella


Az Adam's Peak megmászása után rövid pihenés, ezt követően továbbutazás Ellába vonattal, útközben gyönyörű vízeséseket fotózhatunk. Gyalogos városnézés Ellában, séta a környéken. Szállás és vacsora Ellában


10. nap: Ella - Tissamaharama


Kora reggel séta a kis Adam's Peak-re, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a napfelkeltében fürdő, mindenfelé zöldellő, burjánzó vidékre. Reggeli, majd indulunk tovább Unawatunára. Útközben megcsodáljuk a Ravana vízesést.  Innen Tissamaharamaba utazunk, ahol a nap további részében pihenünk, majd este vacsora.

 

körutazás sri lankán    körutazás sri lankán         körutazás sri lankán


11. nap: Tissamaharama - Unawatuna


Reggeli előtt, 6 órától szafari a Yala Nemzeti Parkban, majd 10 órakor visszaérkezés a szállásra. Reggeli után indulás az Unawatunára, útközben igény szerint betérünk Buduruwagala buddhista templomába, a Werahena templomba, s lefényképezzük a Koggalai halászokat. Délután érkezés Unawatunára, Dél-Sri Lanka legcsodálatosabb tengeröbléhez. Ez a partszakasz méltán nyerte el két ízben is „a világ leggyönyörűbb tengerpartja” címet. Szállás Unawatunán. Itt nagyon sok szállásból lehet választani. Reggeli, majd egész nap fürdés, pihenés, szabad program vagy fakultatív programlehetőségek a helyszínen (választható: szingaléz főzőlecke, buddhista filozófia oktatás és meditáció, a 2500 éves Jatagala sziklatemplom látogatása kerékpárral - falulátogatással egybekötve, a Peace Pagoda (Japán sztupa) látogatása - a jungle beach-en való fürdőzéssel egybekötve).  

 körutazás sri lankán    körutazás sri lankán    körutazás sri lankán


12. nap: Unawatuna - Colombo (Katunayake)
Reggeli után pihenés a parton, fakultatív programok, a délutáni vagy esti órákban utazás a repülőtérre. 

 

A tengerparti  pihenés időtartamát az utasok döntik el, tetszés szerint hosszabbítható. A programban bármi megváltoztatható, igény szerint. A fenti program csak ajánlat, tapasztalataink alapján összeállított program.