11 napos utazás a szigeten: Északi és Középső tartomány - keleti parti pihenéssel egybekötve


1. nap: Colombo – Negombo


A reggeli órákban megérkezés Colombo-ba. Buszos városnézés Colombo-ban, majd indulás a tengerpartra, Negombo-ba. Pihenés a tengerparton, barangolás egyénileg a halászfaluban, mely során megismerhetjük a negombo-i halászok életét, megcsodálhatjuk az óceánból frissen kihalászott halak ezerféle fajtáit. Ha elfogadjuk a halászok invitálását, hajóval körbeutazhatunk az óceánnak ezen a szakaszán, mangroveerdők, esőerdők mellett, s meglátogathatunk egy helyi farmot is, ahol bemutatják a toddykészítés (kókuszvirág pálinka) menetét. Vacsora és szállás Negombo-ban.


sri lanka utazás    sri lanka utazás    sri lanka utazás


2. nap: Negombo - Anuradhapura

Reggeli után elindulunk Anruadhapurába, az első ősi fővárosba, mely 1400 éven át szolgált a szingaléz - és néha tamil - királyok székhelyeként. Megcsodálhatjuk a világ legidősebb ember által ültetett fáját, a Sri Maha Bodhi-t; a Ruvanweliseya nevű első Sri Lanka-i sztupát, az Abhayagiriyát, a Samadhi Stupát, Sri Lanka leggyönyörűbben kidolgozott holdkövét, az Isurumuniyát, az Ikermedencéket és a Thuparamayát. Ezután ellátogatunk a Sri Lanka-i buddhizmus bölcsőjéhez, Mihintaléba. Szállás és vacsora Anuradhapurában.


sri lanka utazás    sri lanka utazás     sri lanka utazás


3. nap: Anuradhapura - Jaffna


Reggeli után továbbutazás az északi tartományba. Jaffna környékén meglátogatjuk Sri Lanka egyik nevezetes melegvízű kútját (Hot Water Wells), majd városnézés következik, melynek fontos színhelyei a csodálatos Nallur hindu templom és a jaffnai könyvtár. Szállás és vacsora Jaffnában.


 sri lanka utazás   sri lanka utazás   sri lanka utazás

 
4. nap: Jaffna:


Reggeli után látogatás a Nagadeepa szigetre, mely Buddha első Sri Lanka-i látogatásának színhelye. Szállás és vacsora Jaffnában.


    sri lanka utazás   sri lanka utazás

   

5. nap: Jaffna - Trincomalee

Reggeli után indulás a keleti partra, Trincomalee-ba. A nap további részében snorkelling, búvárkodás, fürdés, pihenés. Szállás és vacsora Trincomalee-ban. Bálna- és delfinles februártól augusztusig látogatható.


sri lanka utazás     sri lanka utazás   


6. nap: Trincomalee - Pasikuda

Reggeli után indulás tovább dél felé, Pasikuda-ba, a Márványpartra. A nap további részében snorkelling, búvárkodás, fürdés, pihenés. Szállás és vacsora Pasikuda-ban.


sri lanka utazás    sri lanka utazás


7. nap: Polonnaruwa - Dambulla - Habarana:


Reggeli után elindulunk Polonnaruwa, a második ősi romváros felé, ahol megnézzük a 11-13. századból fennmaradt romokat, teszünk egy sétát, ahol többek között megcsodálhatjuk Parakramabahu palotáját, a Siva templomot, az első Fog-templomokat, és a Gal Vihara szoboregyüttest. Folytatjuk utunkat Dambullába, a Világörökség részét képező barlangtemplomokhoz, mely Sri Lanka legnagyobb és legjobban feltárt barlangtemploma. A festmények és szobrok mind a Lord Buddha életét mutatják be. Mindösszesen 153 Buddha szobor, 3 Sri Lanka-i király szobra és 4 isteneket ábrázoló szobor látható (ezek közül két hindu isten: Vishnu és Saman szobra). A barlangfalakon látható ábrázolások többek között Buddha és a démon Mara találkozását, a Szent Bó-fa érkezését, illetve Buddha első beszédét mutatják be.Szállás és vacsora Habaranában.


sri lanka utazás    sri lanka utazás   sri lanka utazás


8. nap: Habarana - Sigiriya - Matale - Kandy:


Reggeli után megmásszuk a szállástól kb. 20 percnyi útra lévő, Sigiriyában található Oroszlán-sziklát (Világörökség része), eltöltünk egy kis időt a királyi palotában, megcsodáljuk a gyönyörű falfestményeket, s nem utolsó sorban az előttünk elterülő fenséges látványt. Majd folytatjuk utunkat Kandy felé. Útközben megcsodáljuk Matale méltán híres fűszerkertjét, ahol megismerkedhetünk Sri Lanka fűszereivel. A bemutatóval egybekötött séta után megismerkedhetünk pár illóolajjal, melyet a hagyományos masszázshoz használnak. Kandyban kulturális show-n veszünk részt, mely során megcsodálhatjuk Sri Lanka tradicionális táncait, zenéit és népviseletét, majd átsétálunk a híres Fog-templomba, ahol este nyitják ki a szent relikviát, a Buddha fogát őrző ajtót. Az UNESCO Világörökség részét képező Fog-templom impozáns épülete mindenkit lenyűgöz, ez volt az utolsó Sri Lanka-i király székhelye, a Colombo előtti főváros. Vacsora és szállás Kandyben.


sr lanka utazás   sri lanka utazás    sri lanka utazás


9. nap: Kandy


Reggeli után a Peradeniya Királyi Botanikus Kertbe indulunk, ahol megcsodálhatjuk Sri Lanka flóráját. Több mint 4000-féle növénnyel találkozhatunk itt, többek között gyógynövényekkel, orchideákkal, fűszernövényekkel és pálmafákkal. Többek között itt látható a híres Ágyúgolyófa, melyet V. György angol király ültetett 1901-ben. Nevét ágyúgolyó formájú gyümölcseiről kapta. Ezt követően Sri Lanka jellegzetes termékeivel ismerkedünk meg: batik-termékek, fűszerek, drágakövek. A délutáni órákban  indulunk a Millennium Elefánt Alapítványhoz. Az alapítvány látogatása során az állatokat meg lehet etetni, fürdetni, simogatni, és néhány perces szőrén való elefántogolásra is sor kerülhet ellenőrzött keretek között. . Vacsora, szállás Kandyben.


sri lanka utazás     sri lanka utazás    sri lanka utazás


10. nap: Kandy - Nuwara Eliya - Tissamaharama:


Reggeli után folytatjuk utunkat Nuwara Eliyába, ahol meglátogatunk egy teagyárat, betekintést nyerhetünk a teatermesztés és -feldolgozás menetébe. Nuwara Eliya, a ’kis Anglia’ néven ismert városka koloniális stílusban épült házaival, s mindig örökzöld füvével valóban a szigetországot idézi elénk. Ezt követően továbbutazás Tissamaharamába, a nap további részében pihenés. Vacsora és szállás Tissamaharamában.


sri lanka utazás    sri lanka utazás     sri lanka utazás

     


11. nap: Tissamaharama - Unawatuna


A hajnali órákban a Yala Nemzeti Parkban szafarin veszünk részt, majd indulunk tovább az Unawatuna felé. Szállás Unawatunán, egyéni igény szerinti időtartamra.


sri lanka utazás    sri lanka utazás     sri lanka utazás


sri lanka utazás     sri lanka utazás     sri lanka utazás