Legkedveltebb programunk, mivel összekötjük a kellemest a hasznossal: az út első részében megismerkedünk Sri Lanka kulturális és természeti örökségével, majd pedig kipihenjük az út fáradalmait az Indiai óceán partján. Az alapprogram az alábbiakat tartalmazza (az első és az utolsó nap az utazásé):

1. nap: Budapest

Elrepülés Budapestről átszállással Sri Lanka fővárosába, Colombo-ba. Étkezés és éjszakázás a gép fedélzetén. Ezt az utasok egyénileg foglalják, ki-ki igénye szerint. A legkényelmesebb a Qatar Airways járata, mely kb. 2-szer 5 óra utazást jelent,Dohában van az átszállás. Árban a legkedvezőbb a Turkish Airlines, mely isztambuli átszállással és a Maldív-szigeteken való 1 órás pihenéssel érkezik ide. Az utasokat mindig a reptéren várjuk, hogy technikai segítséget nyújtsunk a pénzváltásban, telefonkártya vásárlásban, egyéb kérdésekben. 

sri lanka utazás    sri lanka utazás   sri lanka utazás

2. nap: Colombo – Negombo

A reggeli órákban megérkezés Colombo-ba. Buszos városnézés Colombo-ban, majd indulás a tengerpartra, Negombo-ba. Pihenés a tengerparton, barangolás egyénileg a halászfaluban, mely során megismerhetjük a negombo-i halászok életét, megcsodálhatjuk az óceánból frissen kihalászott halak ezerféle fajtáit. Ha elfogadjuk a halászok invitálását, hajóval körbeutazhatunk az óceánnak ezen a szakaszán, mangroveerdők, esőerdők mellett, s meglátogathatunk egy helyi farmot is, ahol bemutatják a toddykészítés (kókuszvirág pálinka) menetét. Vacsora és szállás Negombo-ban.


körutazás sri lankán    körutazás sri lankán   körutazás sri lankán

 

3. nap: Negombo – Pinnawala – Dambulla – Polonnaruwa - Dambulla

Korai reggelit követően indulunk a Millennium Elefánt Alapítványhoz. Az alapítvány látogatása során az állatokat meg lehet etetni, fürdetni, simogatni, és néhány perces szőrén való elefántogolásra is sor kerülhet ellenőrzött keretek között. Továbbindulunk Dambullába, a Világörökség részét képező barlangtemplomokhoz, mely Sri Lanka legnagyobb és legjobban feltárt barlangtemploma. A festmények és szobrok mind a Lord Buddha életét mutatják be. Mindösszesen 153 Buddha szobor, 3 Sri Lanka-i király szobra és 4 isteneket ábrázoló szobor látható (ezek közül két hindu isten: Vishnu és Saman szobra). A barlangfalakon látható ábrázolások többek között Buddha és a démon Mara találkozását, a Szent Bó-fa érkezését, illetve Buddha első beszédét mutatják be. Ezt követően sétát teszünk Polonnaruwában, a második ősi romvárosban, ahol többek között megcsodálhatjuk Parakramabahu palotáját, a Siva templomot, az első Fog-templomokat, és a Gal Vihara szoboregyüttest. Ezután indulunk vissza a Dambullában található szállásra. Vacsora.

sri lanka utazás    körutazás sri lankán    körutazás sri lankán      

 

4. nap: Dambulla - Sigiriya - Matale – Kandy

Reggeli után megmásszuk a szállástól kb. 20 percnyi útra lévő, Sigiriyában található Oroszlán-sziklát (Világörökség része), eltöltünk egy kis időt a királyi palotában, megcsodáljuk a gyönyörű falfestményeket, s nem utolsó sorban az előttünk elterülő fenséges látványt. Ezután lehetőség van elefántogolásra fakultatív program keretében. Majd folytatjuk utunkat Kandy felé. Útközben megcsodáljuk Matale méltán híres fűszerkertjét, ahol megismerkedhetünk Sri Lanka fűszereivel. A bemutatóval egybekötött séta után megismerkedhetünk pár illóolajjal, melyet a hagyományos masszázshoz használnak. Kandyban kulturális show-n veszünk részt, mely során megcsodálhatjuk Sri Lanka tradicionális táncait, zenéit és népviseletét, majd átsétálunk a híres Fog-templomba, ahol este nyitják ki a szent relikviát, a Buddha fogát őrző ajtót. Az UNESCO Világörökség részét képező Fog-templom impozáns épülete mindenkit lenyűgöz, ez volt az utolsó Sri Lanka-i király székhelye, a Colombo előtti főváros. Vacsora és szállás Kandyben.


körutazás sri lankán    körutazás sri lankán   körutazás sri lankán

körutazás sri lankán    körutazás sri lankán     körutazás sri lankán

 

5. nap: Kandy  - Nuwara Eliya (kis Anglia) - Ella

Reggeli után a Peradeniya Királyi Botanikus Kertbe indulunk, ahol megcsodálhatjuk Sri Lanka flóráját. Több mint 4000-féle növénnyel találkozhatunk itt, többek között gyógynövényekkel, orchideákkal, fűszernövényekkel és pálmafákkal. Többek között itt látható a híres Ágyúgolyófa, melyet V. György angol király ültetett 1901-ben. Nevét ágyúgolyó formájú gyümölcseiről kapta. Ezt követően Sri Lanka jellegzetes termékeivel ismerkedünk meg: batik-termékek, fűszerek, gyémántok. Rögtön ezután folytatjuk utunkat Nuwara Eliyába, ahol meglátogatunk egy teagyárat, betekintést nyerhetünk a teatermesztés és -feldolgozás menetébe. Nuwara Eliya, a ’kis Anglia’ néven ismert városka koloniális stílusban épült házaival, s mindig örökzöld füvével valóban a szigetországot idézi elénk. Ezt követően továbbutazás Ellába, útközben gyönyörű vízeséseket fotózhatunk. Gyalogos városnézés Ellában, séta a környéken. Vacsora és szállás Ellában.

 

körutazás sri lankán   körutazás sri lankán   körutazás sri lankán

6. nap: Ella – Unawatuna

Kora reggel séta a kis Adam's Peak-re, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a napfelkeltében fürdő, mindenfelé zöldellő, burjánzó vidékre. Reggeli, majd indulunk tovább Unawatunára. Útközben megcsodáljuk a Ravana vízesést, betérünk Buduruwagala buddhista templomába, a Werahena templomba, s lefényképezzük a Koggalai halászokat. Délután érkezés Unawatunára, Dél-Sri Lanka legcsodálatosabb tengeröbléhez. Ez a partszakasz méltán nyerte el két ízben is „a világ leggyönyörűbb tengerpartja” címet. Vacsora és szállás Unawatunán. Itt nagyon sok szállásból lehet választani. Innentől az óceánparti pihenés korlátlanul hosszabbítható.

 

körutazás sri lankán    körutazás sri lankán         körutazás ri lankán

7. nap: Óceánpart

Reggeli, majd egész nap fürdés, pihenés, szabad program vagy fakultatív programlehetőségek a helyszínen (választható: szingaléz főzőlecke, buddhista filozófia oktatás és meditáció, a 2500 éves Jatagala sziklatemplom látogatása kerékpárral - falulátogatással egybekötve, a Peace Pagoda (Japán sztúpa) látogatása - a jungle beach-en való fürdőzéssel egybekötve). Vacsora, szállás Unawatunán.


körutazás sri lankán    körutazás sri lankán    körutazás sri lankán

 

8. nap: Óceánpart - Koggala - Galle túra

Reggeli, majd szabad program vagy fakultatív programlehetőség: Koggala – Galle túra. A résztvevők számától függően tuktukkal (helyi háromkerekűvel) vagy busszal utazunk a Koggala-tóig, ahol katamaránba szállunk, hogy megismerjük a három kis szigetet: a Madár-, a Templom- és a Fahéj-szigetet. A Madár-sziget csodálatos élővilágáról; a Templom-sziget a buddhista templomáról híres. A Fahéj-szigeten meglátogatunk egy ott élő családot, akik a fahéjtermelés és –feldolgozás rejtelmeibe vezetnek be bennünket. Ezután felkeressük a koggalai rúdhalászokat, majd betérünk a teknőcfarmra, ahol a teknőcmentésről kapunk bővebb információt. Rövid pihenés után indulunk Galle városába, egyenesen a Galle Fortba. Az erődöt különleges hangulata teszi felejthetetlenné. Az épületek holland, portugál és angol stílusban keverednek, művészeti és közigazgatási épületek, kávéházak, kiállítótermek egyaránt megtalálhatóak. Érdemes elidőzni a muszlim mecset, a buddhista templom és a holland református templom falai között. Az erőd falairól letekintve a legszebb a naplemente, csodálatos képeket lehet készíteni.Szállás az Unawatunán.


körutazás sri lankán    körutazás sri lankán    körutazás sri lankán    körutazás sri lankán

9. nap: Unawatuna

Reggeli, majd szabad program, fürdés, pihenés, majd transzfer a repülőtérre, elrepülés átszállással Budapestre. Étkezések és éjszakázás a gép fedélzetén.

 

10. nap Budapest

Érkezés Budapestre menetrendtől függően.

 

Az út által érintett UNESCO Világörökségek:

-         Polonnaruwa ősi városa

-         Sigiriya ősi városa

-         Kandy Szent Városa

-         Dambulla Arany Temploma

-         Galle óvárosa