6 napos körutunk során az út első részében megismerkedünk Sri Lanka kulturális és természeti örökségével, de ezt az utat kibővítettük egy nappal, amelyen egy szafarin veszünk részt; majd pedig kipihenjük az út fáradalmait az Indiai óceán partján. A program az alábbiakat tartalmazza (az első és az utolsó nap az utazásé):

1. nap: Budapest

Elrepülés Budapestről átszállással Sri Lanka fővárosába, Colombo-ba. Étkezés és éjszakázás a gép fedélzetén. Ezt az utasok egyénileg foglalják, ki-ki igénye szerint. A legkényelmesebb a Qatar Airways járata, mely kb. 2-szer 5 óra utazást jelent,Dohában van az átszállás. Árban a legkedvezőbb a Turkish Airlines, mely isztambuli átszállással és a Maldív-szigeteken való 1 órás pihenéssel érkezik ide. Jó árban van még az Emirates járata is. Az utasokat mindig a reptéren várjuk, hogy technikai segítséget nyújtsunk a pénzváltásban, telefonkártya vásárlásban, egyéb kérdésekben.

sri lanka utazás    sri lanka utazás    sri lanka körutazás

2. nap: Colombo – Negombo

A reggeli órákban megérkezés Colombo-ba. Buszos városnézés Colombo-ban, majd indulás a tengerpartra, Negombo-ba. Pihenés a tengerparton, barangolás egyénileg a halászfaluban, mely során megismerhetjük a negombo-i halászok életét, megcsodálhatjuk az óceánból frissen kihalászott halak ezerféle fajtáit. Ha elfogadjuk a halászok invitálását, hajóval körbeutazhatunk az óceánnak ezen a szakaszán, mangroveerdők, esőerdők mellett, s meglátogathatunk egy helyi farmot is, ahol bemutatják a toddykészítés (kókuszvirág pálinka) menetét. Vacsora és szállás Negombo-ban. Legkedveltebb hotelünk a Rani Beach Hotel, kényelmes, tiszta szobáival, közbetlenül a parton.

sri lanka utazás    sri lanka utazás    sri lanka körutazás

 

3. nap: Negombo – Pinnawala – Dambulla – Polonnaruwa - Dambulla

Korai reggelit követõen indulunk a Millennium Elefánt Alapítványhoz. Az alapítvány látogatása során az állatokat meg lehet etetni, fürdetni, simogatni, és néhány perces szőrén való elefántogolásra is sor kerülhet ellenőrzött keretek között. Továbbindulunk Dambullába, a Világörökség részét képező barlangtemplomokhoz, mely Sri Lanka legnagyobb és legjobban feltárt barlangtemploma. A festmények és szobrok mind a Lord Buddha életét mutatják be. Mindösszesen 153 Buddha szobor, 3 Sri Lanka-i király szobra és 4 isteneket ábrázoló szobor látható (ezek közül két hindu isten: Vishnu és Saman szobra). A barlangfalakon látható ábrázolások többek között Buddha és a démon Mara találkozását, a Szent Bó-fa érkezését, illetve Buddha első beszédét mutatják be. Ezt követően sétát teszünk Polonnaruwában, a második ősi romvárosban, ahol többek között megcsodálhatjuk Parakramabahu palotáját, a Siva templomot, az első Fog-templomokat, és a Gal Vihara szoboregyüttest. Ezután indulunk vissza a Dambullában található szállásra. Itt a Pelwehera Hotelben szállunk meg. Vacsora.

sri lanka utazás        sri lanka utazás     sri lanka körutazás

 

4. nap: Dambulla - Sigiriya - Matale – Kandy

Reggeli után megmásszuk a szállástól kb. 20 percnyi útra lévő, Sigiriyában található Oroszlán-sziklát (Világörökség része), eltöltünk egy kis időt a királyi palotában, megcsodáljuk a gyönyörű falfestményeket, s nem utolsó sorban az előttünk elterülő fenséges látványt. Ezután lehetőség van elefántogolásra fakultatív program keretében. Majd folytatjuk utunkat Kandy felé. Útközben megcsodáljuk Matale méltán híres fűszerkertjét, ahol megismerkedhetünk Sri Lanka fűszereivel. A bemutatóval egybekötött séta után megismerkedhetünk pár illóolajjal, melyet a hagyományos masszázshoz használnak. Kandyban kulturális show-n veszünk részt, mely során megcsodálhatjuk Sri Lanka tradicionális táncait, zenéit és népviseletét, majd átsétálunk a híres Fog-templomba, ahol este nyitják ki a szent relikviát, a Buddha fogát őrző ajtót. Az UNESCO Világörökség részét képező Fog-templom impozáns épülete mindenkit lenyűgöz, ez volt az utolsó Sri Lanka-i király székhelye, a Colombo előtti főváros. Vacsora és szállás Kandyban, a Hotel Senaniban.


sri lanka utazás     sri lanka utazás     sri lanka körutazás
 

5. nap: Kandy  - Nuwara Eliya (kis Anglia) - Ella

Reggeli után a Peradeniya Királyi Botanikus Kertbe indulunk, ahol megcsodálhatjuk Sri Lanka flóráját. Több mint 4000-féle növénnyel találkozhatunk itt, többek között gyógynövényekkel, orchideákkal, fűszernövényekkel és pálmafákkal. Többek között itt látható a híres Ágyúgolyófa, melyet V. György angol király ültetett 1901-ben. Nevét ágyúgolyó formájú gyümölcseiről kapta. Ezt követően Sri Lanka jellegzetes termékeivel ismerkedünk meg: batik-termékek, fűszerek, gyémántok. Rögtön ezután folytatjuk utunkat Nuwara Eliyába, ahol meglátogatunk egy teagyárat, betekintést nyerhetünk a teatermesztés és -feldolgozás menetébe. Nuwara Eliya, a ’kis Anglia’ néven ismert városka koloniális stílusban épült házaival, s mindig örökzöld füvével valóban a szigetországot idézi elénk. Ezt követően továbbutazás Ellába, útközben gyönyörű vízeséseket fotózhatunk. Gyalogos városnézés Ellában, séta a környéken. Vacsora. Szállás Ellában, az Ella Gap Hotelben.

 
sri lanka utazás     sri lanka utazás      sri lanka körutazás


6. nap: Ella – Tissamaharama

Kora reggel séta a kis Adam's Peak-re, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a napfelkeltében fürdő, mindenfelé zöldellő, burjánzó vidékre. Innen elindulunk Tissamaharama felé, délre, útközben megcsodáljuk a Ravana vízesést, betérünk Buduruwagala buddhista templomába. Délután a szállás elfoglalása után pihenés, szabad program. Vacsora Tissamaharamában.

 
sri lanka utazás    sri lanka utazás     sri lanka körutazás


7. nap: Tissamaharama - Déli óceánpart

Hajnalban, 6 órától Yala Nemzeti Park szafari, mely során a sziget nagyvadjaival is megismerkedhetünk. A program körülbelül 10 óráig tart, majd késői reggeli, és indulás az Unawatunára, Dél-Sri Lanka legcsodálatosabb tengeröbléhez. Ez a partszakasz méltán nyerte el két ízben is „a világ leggyönyörűbb tengeröble” címet. Vacsora és szállás Unawatunán. Itt több szállásból lehet választani. A hosszabbítás alatt a parton egész napos fürdés, pihenés, szabad program vagy fakultatív programlehetőségek várják a vendégeket (választható: szingaléz főzőlecke, buddhista filozófia oktatás és meditáció, a 2500 éves Jatagala sziklatemplom látogatása kerékpárral - falulátogatással egybekötve, a Peace Pagoda (Japán sztúpa) látogatása - a jungle beach-en való fürdőzéssel egybekötve és még sok más. Részletesen itt. Vacsora, szállás Unawatunán.


 sri lanka utazás      sri lanka utazás    sri lanka körutazás   

Az óceánparti pihenés hosszabbítható az utasok igénye szerint.

Az út által érintett UNESCO Világörökségek:

-         Polonnaruwa ősi városa

-         Sigiriya erőd

-         Kandy Szent Városa

-         Dambulla Arany Temploma

-         Galle óvárosa