Fakultatív programjaink

Koggala túra

Reggeli után a résztvevők számától függően autóval vagy busszal utazunk a Koggala-tóig, ahol csónakba szállunk, hogy megismerjük a három kis szigetet: a Madár-, a Templom- és a Fahéj-szigetet. A Madár-sziget csodálatos élővilágáról; a Templom-sziget a buddhista templomáról híres. A Fahéj-szigeten meglátogatunk egy ott élő családot, akik a fahéjtermelés és –feldolgozás rejtelmeibe vezetnek be bennünket. 

Ezután meglátogatunk egy fűszerkertet, ahol a szigeten termesztett fűszerekről és növényekről, melyeket főként az ayurveda gyógyításban hasznoálnak, kapunk ismertetőt.

Ezután betérünk a teknőcfarmra, ahol a teknőcmentésről kapunk bővebb információt.

 

Fahéj sziget    batiküzem     


Galle Fort városnézés


Rövid pihenés után indulunk Galle városába, egyenesen a Galle Fortba. Az erődöt különleges hangulata teszi felejthetetlenné. Az épületek holland, portugál és angol stílusban keverednek, művészeti és közigazgatási épületek, kávéházak, kiállítótermek egyaránt megtalálhatóak. Érdemes elidőzni a muszlim mecset, a buddhista templom és a holland református templom falai között.

  

Galle Fort - Unesco örökség     anglikán templom a Galle FortbanBuddhista filozófia oktatás templomlátogatással

Sri Lanka theravada buddhista ország, a lakosság 75 %-a buddhista. Az oktatás során az oktató szerzetesi segítséggel, magyar nyelven vezeti be a vendégeket a buddhista filozófia rejtelmeibe, meditációs lehetőséggel, kolostorban.

Főbb témák: - röviden a buddhizmusról, - Buddha élete, - a Négy Nemes Igazság, - a Nyolcrétű Nemes Ösvény, - hogyan valósul meg a buddhizmus Sri Lankán

Gyakorlati rész: meditáció

Buddha szobor    szerzetesnövendék   kis buddhista templom az utcánkban   


           


A 2500 éves Jatagala sziklatemplom (Avalokitésvara-kori)  látogatása, falulátogatással egybekötve:

a Jatagala templom kb. 5 perc autóútra van az Unawatunától. Idegenvezető kíséri a vendégeket, és elmeséli a templom történetét. Megismerkedhetünk a templom őrével, a kis buddhista szerzetesnövendékekkel, beleshetünk tanulószobájukba, s felmehetünk a sziklatemplomhoz, ahol a helyi lakosok pooja (telihold) napokon összegyűlnek imádkozni. A templomból visszafelé bejárhatjuk a falu utcáit, megismerkedhetünk a helyi szokásokkal, emberekkel.

Jatagala templom      Jatagala templom, kolostor   Jatagala templom


Sinharaja esőerdő túra


A Sinharaja esőerdő kb. 3 óra autóútra található az Unawatunától, de a körutazásba is bele tudjuk illeszteni, a Yala szafarit követő napra. Maga a túra 3-4 óra időtartamú gyaloglás a sziget legcsapadékosabb részén, általában a reggeli órákban, mert délután 1 óra körül elkezdődik az eső. A túrát vezetővel csináljuk végig, aki megmutatja nekünk a szigetnek ezen a részén élő állatait, növényeit, különösen a gumifát. A túra felénél egy kis öbölhöz érkezünk, ahol vízesés alatt fürdőzhetünk. Fürdőruhát vegyünk a ruha alá, mert egy folyón is át kell kelni.

kaméleon   a kávéfa virága   ég a gumi  fürdés

Bálna- és delfinles (októbertől áprilisig)


A bálna-és delfinlesre Mirissából indul a hajó, a program maga általában délután 1 óráig tart. A tenger hullámzása miatt mindenkinek jár a tengeribetegség elleni gyógyszer, ez mellé reggeli és egy üveg víz. Több száz delfin mellett csodálhatjuk meg a híres bálnákat, melyek októbertól áprilisig Sri Lanka partjainál állomásoznak.Kígyófarm és teagyár látogatás délen

Itt az Unawatuna környékén is látni érdekességeket, s ezt a programot kifejezetten azoknak ajánljuk, akik csak az óceánparti nyaralást választják, s nem mennek végig a szigettúrán. Aki Sri Lankán jár, egy teagyárat mindenképpen ajánlatos megnézni, mely természetesen kóstolással van egybekötve. Az ültetvényt lovon is körbe lehet járni. S ha már ott vagyunk, a kígyókat sem hagyhatjuk ki.

Handunugoda teagyár   Handunugoda teagyár   teakóstolás Handunugodában   kígyóbűvölés


sri lankai utazás       sri lankai utazás


A Peace Pagoda (Japán sztupa) és a Rumassala templom látogatása, a jungle beach-en való fürdőzéssel egybekötve: 

Peace Pagodák szerte a világon megtalálhatóak, pl. Indiában, Japánban, Koreában, Nepálban, a Dél-Afrikai Köztársaságban, Ausztráliában, Németországban, Angliában, Olaszországban, Észak-, Közép- és Dél-Amerikában. A legtöbb sztupát egy japán buddhista szerzetes, Nichidatsu Fuji építtette. Az unawatunai sztupát szintén az ő követői építették. Ezek a sztupák a világon mindenütt a békét hirdetik. A sztupalátogatás után átsétálunk a Rumassala Templomba, ahol értékes információkkal bővíthetjük tudásunkat a Sri Lanka-i buddhizmusról. Ezt követően legyalogolhatunk a gyönyörű, naturális jungle beach-re, amelynek békés öblében eltölthetjük a nap további részét. Egy étterem, napozóágyak és a hullámoktól mentes, tiszta vizű óceán vár minket.

Japán templom, Rumassala hegy   Rumassala templom    

         


Snorkelling és búvárkodás 


Gyönyörű, színes lágykorall-telepek, közöttük rajokban különböző mintázatú vitorlás halak, íjhalak, languszták, barracudák, és tengernyi (óceánnyi)

csodálatos gyönyörűség várja a búvárkodásra vagy snorkellingre kedvet kapókat. Akár már térdig érő vízben cikáznak a kis színes halacskák a bokáink

körül.

A búvárcentrumban felszerelést is adnak, csak a merülési könyvedet hozd magaddal. Ha nincs ilyen, rövidke oktatás után bátran megpróbálhatod.

Több részlet itt: www.divers-land.com

sri lankai utazás


Ambalangoda – Maszk múzeum, Hikkaduwa Beach, Hikkaduwa Hindu Templom, Peraliya Buddha Emlékmű, Cunami Ház, holdkő-bánya 


Hikkaduwa Hindu Templom: Az itt lévő hindu szentélybe gyümölcstálakat visznek a hívek, átadják a gurunak, majd egy kókuszolajjal átitatott, égő kókuszt a fejük felett megforgatnak, s jól odavágják a betonhoz, hogy darabokra törjön. Ezzel erősítik meg kérésüket és tiszteletüket a hindu istenek felé.

Peraliya Buddha Emlékmű: az emlékművet a 2004-es cunami emlékére állították, nagyon közel a vasútvonalhoz, melyen az éépen érkező vonatot elsodorta a víz, és a katasztrófa során sok utas meghalt vagy eltűnt. A szobor érdekessége, hogy az afganisztáni Bhamin Buddha másolata (az eredetit a tálibok leerombolták).


Cunami Ház: a szintén Hikkaduwa mellett található Cunami Házban rengeteg fotót találunk a tragédiáról, kicsit megismerkedhetünk az akkor történtekkel.

Maszk Múzeum: a tengerparton található ez a gyönyörűséges gyűjtemény, a múzeum egyben bemutatóterem és faragóüzem is egyben. Így a kiállított termékekről megtudhatjuk, hogyan készülnek, mier valók és vásárolhatunk is belőlük.

Meetiyagoda Moonstone (holdkő) bánya: megismerkedhetünk a holdkő bányászat rejtelmeivel, ahol nem csak holdkövet bányásznak, és dolgoznak fel. Végigkísérhetjük az ott dolgozó emberek munkáját, kiderül, hogyan lesz a szinte egyszerű kavicsnak látszó kövekből gyönyörűséges ékszer.

sri lankai utazás   sri lankai utazás   sri lankai utazás


Dikwella Buddhista templom, Dondra, a sziget legmélyebb pontja és a Blow Hole 

A dikwellai buddhista templom különlegessége két dologban áll: az egyik az, hogy ez a legmagasabb ülő Buddha Sri Lankán, 51 méter magas. A másik pedig,
hogy egyedülálló módon kizárólag itt ábrázolják a poklot, mégpedig stílusosan a pincében :) A templomban gyönyörű festményeket láthatunk a Jataka mesékből.

Dondra: a sziget legdélebbi csücske, csodálatos világítótoronnyal, mely egyébként Dél-Ázsia legmagasabb világítótornya, 49 méter magas. 7 emelet, 196  lépcső. Dondra jelentése: Devi-Nuwara, azaz Istenek városa.

Blow Hole: Az egyetlen Sri Lankán és a világ második legnagyobb vízkitörése. Kaduwella halászfaluban található, Matara és Dikwella között.

sri lankai utazás      sri lankai utazás    sri lankai utazás


Nemzeti Park látogatás, Yala vagy Udavalawe 

A Yala Park a második legnagyobb, egyben Sri Lanka leglátogatottabb nemzeti parkja. A park 5 blokkból áll, melyből jelenleg 2 áll nyitva a látogatók előtt. Az 1. blokk a Ruhuna Park, a 2. blokk pedig a keleti oldalon áll, a Kumana Park. Összesen 979 km2 területen fekszik, és természetesen főleg vadállatairól híres. Egyedül ebben a parkban látható a híres leopárd, ez mellett rendeteg monguzt, pávát, majmot, elefántot, sakált és sok más állatot láthatunk.

Aki a nagyvadak közül kizárólag elefántokra kíváncsi, annak az Udavalawe parkot javasoljuk.

sri lankai utazás     sri lankai utazás     sri lankai utazás    sri lankai utazás


Kataragama Hindu Templom 

Ez a csodálatos templom nem csak a hinduk számára zarándoklathely, de a muszlimok, a buddhisták és a bennszülött veddák számára is. Nagyon sok buddhista hitvallású ember hisszi, hogy Kataragama isten, akinek tiszteletére ezt a templomot emelték, tulajdonképpen a buddhizmus őre Sri Lankán.

A legtöbb ember évente elzarándokol, de nagyon sokan mennek bizonyos alkalmakkor, például autóvásárláskor, hogy védelmet kérjenek a járműre. Ilyenkor hatalmas gyümölcskosarat adnak át a gurunak, aki megáldja az adományozót.

A templom gurujától magunk is kaphatunk áldást.

sri lankai utazás      sri lankai utazás    sri lankai utazás    sri lankai utazás

Martin Wickramasinghe Múzeum, amely nem csak a híres íróról szól... 

Az épületegyüttes és az egész terület néprajzi múzeum, a sziget elmúlt évszázadaiból előkerült járművek, dísztárgyak, mindennapi használati tárgyak, népviseletek, fegyverek, ékszerek, és minden, ami szem-szájnak ingere. Természetesen az író életével is megismerkedhetünk, bejárhatjuk a házát, és megvásárolhatjuk könyveit angol nyelven.


sri lankai utazás    sr i lankai utazás    sri lankai utazás    sri lankai utazás