Colombo látnivalók

Bár nem egy régi város, van azért pár érdekessége. A Gangarama Buddhista templom, egy Pettah-beli hindu kovil vagy a Jami Ul-Alfar muszlim mecset máris gyönyörű képet ad a város - és az ország - vallási összetételéről. Úszó piac, felhőkarcolók, luxushotelek, Viharamahadevi Park, a tavon álló Parlament, a Galle Face... mind-mind kellemes élményt nyújt. A bátrabbak a Nemzeti Múzeumba is bemerészkedhetnek :)

Útitipp: Colombo helyett Negombóban érdemes megszállni, csupán 20 perc autóút... Olvassatok tovább!
sri lanka utazás magyar idegenvezetés   sri lanka utazás magyar idegenvezetés    last minute sri lanka utazás

további képek itt
Negombo látnivalók

Negombo a sziget 5. legnagyobb városa, halász- és üdülőváros; lakosainak nagy része a 16. században ideérkező portugáloknak köszönhetően katolikus vallású.
A városka helyzetéből adódan - csupán 20 percre a Bandaranaike reptértől - kiváló az első éjszaka eltöltésére, a hosszú utazás fáradalmait az óceánparton pihenhetjük ki.
Aki már az első napot is aktívan szeretné eltölteni, megalkudhat a helyiekkel egy mangrove erdei csónaktúrára a híres Hamilton csatornán; bejárhatja a halpiacot; vagy betérhet a méltán híres katolikus templomok egyikébe.

Útitipp: a csónaktúrára ernyőt vigyetek, a nap és az eső ellen is véd :) és olvassatok utána Arthur C. Clark életének :)
akciós sri lanka utazás   sri lanka utazás magyar idegenvezetés    sri lanka utazás magyar idegenvezetés

további képek itt
Dambulla látnivalók

A Kr. e. 1. században élt Vattagamini Abhaya király nevéhez fűződik ez a gyönyörű barlangkolostor, mely jelenleg 5 megtekinthető templomból áll. A Sri Lankán található nyolc Unesco örökség közül ő az egyik.

Útitipp: Senkit ne ijesszen meg a lépcsőzés: a templomkert mellett vezető kis úton félig fel lehet menni autóval, így kikerülhetjük a lépcsők nagy részét.
sri lanka utazás     sri lanka utazás     sri lanka utazás

további képek itt
Sigiriya látnivalók

Sinha Giriya, avagy Oroszlánszikla, mely Dathusena király és az apagyilkos Kasyapa herceg nevéhez fűződik. A körülbelül 1400 lépcsős sziklaerődben megtekinthetjük az Égi Leányokat ábrázoló freskókat, a Tükörfalat, az Oroszlánmancsot, a Kobrabarlangot, és sok más, a 6. századból fennmaradt érdekességet. Szintén Unesco örökség.

Útitipp: csak vizet és fényképezőgépet vigyél magaddal, szükség lesz az erődre ;) és ha elfogadod a kedves, mosolygós fiatalemberek segítségét a kert elején, akkor a végén a zsebedbe kell nyúlnod ;) Ja! A freskóknál ne vakuzz!
sri lanka utazás magyar idegenvezetés     akciós sri lanka utazás     last minute sri lanka utazás

további képek itt
Polonnaruwa látnivalók

A legépebben fennmaradt - időben a második - ősi főváros a 11.-13- századból, Fog templomok, paloták, szobrok, buddhista és hindu szentélyek, medencék... Ki ne hallotta volna a híres építő király, Parakramabahu nevét? Nem is beszélve a nagyotmondó Nissanka Malláról?
Naná, hogy Unesco :)

Útitipp: a bejáratnál kerékpárt lehet bérelni, hogy könnyebben végigjárd a várost. A bejáratnál múzeum is van :)
sri lanka utazás magyar idegenvezetés    last minute sri lanka utazás     akciós sri lanka utazás

további képek itt
Anuradhapura látnivalók

Az első ősi főváros, mintegy 1400 éven keresztül, a Kr. e. 3. századtól a 11. századig adott otthont a szingaléz - én nem egyszer tamil - királyoknak. Ha megnéznéd a sziget első bó fáját, a Sri Maha Bódhit, vagy Sri Lanka első sztupáját, a Thuparamayát, akkor bizony itt a helyed. Unesco, bizony ;)

Útitipp: itt is van kerékpár!! De jobban jársz egy helyi, képzett vezetővel, különben hetekig kóborolhatsz a múltban ;)
sri lanka utak     sri lanka utazás      sri lanka utazás
Kandy látnivalók

Ő pedig az utolsó királyi főváros 1473-1815 között, amikor is a miniszterek, királyukat feladva, átadták a hatalmat a briteknek. A város ma is kissé elszeparált; hegyek között élő ősi kultúra, megannyi gyönyörű szokással, tradícióval, táncokkal, ruhákkal... No, és a Fog Templommal, ami, mondani sem kell: Unesco örökség.

Útitipp: a hegyekből gyönyörű a kilátás, de aki csak egy éjszakát tölt a városban, mindenképpen a belvárosban szálljon meg, hogy Kandy megmutathassa igazi arcát. Megéri ;) Reggel pedig irány a Királyi Botanikus Kert :)
sri lanka utak      sri lanka utazás  sri lanka utazás

további képek itt
Pinnawela látnivalók

1975-ben nyitották meg az elefántárvaházat 5 elefánttal, ahol jelenleg már több, mint 100 elefánt él együtt. Az állatokat speciális gondozók látják el, külön nyelvet használva. Naponta kétszer, délelőtt 10 órakor és délután 2-kor viszik őket le a Maha Oya folyóhoz fürdeni.

Útitipp: érkezz legalább 10 perccel a fürdetési idő előtt és a jegyvétel után azonnal menj le az árvaházzal szembeni kis utcának legalább a feléig. Figyelem: a vonulást kürtszó jelzi.
sri lanka utazás    sri lanka utak magyar idegenvezetés    sri lanka utazás magyar idegenvezetés

további képek itt
Nuwara Eliya látnivalók

A "Kis Anglia", ahol mindig hűvös van, legtöbbször esik, mindig zöld a fű és angol stílusú házak épültek.  A britek hajdani nyaralóhelyén ma is golfpályák, lovaspályák találhatóak, elegáns hotelekkel, klubokkal. Ha másra nincs is idő, de a főtéren érdemes egy sétát tenni.

Útitipp: a legjobb cappucino a szigeten a Victoria Étteremben kapható, sréhen szemben a főtéri posta épületével. Vigyázat! Multikulti: a személyzet buddhista, hindu, keresztény és muszlim :)
sri lanka utazás    sri lanka utazás   sri lanka utazás
Adam's Peak látnivalók

A sziget második legmagasabb hegye, 2241 méter, 7000 lépcsőfok, 8 óra oda-vissza. Röviden ennyi. Hosszabban: mindenki zarándoklathelye, a Szent Lábnyom az összes vallás relikviája. Odafent megtalálod.

Útitipp: Nallataniyában szállj meg,  s ha hajnal 2-kor kezded el a mászást, éppen felérsz a napfelkeltére. Októbertől áprilisig ki van világítva, egyébként pedig vezetőt fogadhatsz, aki lámpással a kezében felkísér... Vigyél meleg ruhát vagy takarót. Hideg van. Mindig.
sri lanka utazás    sri lanka utazás   sri lanka utazás

további képek itt
Ella látnivalók

Egy csöppnyi utca. Keleti hangulat. Általában eső... Itt érrdemes kiülni egy kávézó vagy rotisütő teraszára és kipihenni az utazás fáradalmait, mielőtt az óceánpartra érnénk. Aki kihagyta az Adam's Peaket, ne csüggedjen. Ellában található a kistestvére, a Mini Adam's Peak, melyre csupán 40 perc alatt felérhetünk... Naná, hogy hajnalban :)

Útitipp: A főutcától pár percre található a méltán híres Ravana vízesés.
sri lanka utazás   sri lanka utazás   sri lanka utazás

további képek itt
Unawatuna látnivalók

Az új ruhába öltözött világhíres öbölben mindenki megtalálja, amire vágyik. Választhatod a központi nyüzsgést, diszkót, tüzijátékot, vagy lakhatsz a nyugalmasabb széleken; akár vendégházban, akár 4-5 csillagos hotelekben... Búvárklubok, snorkelling, teknősök, mélytengeri horgászat, jungle beach, Japán Békesztupa, a 2500 éves Yatagala templom, buddhista oktatás, főzőleckék, és maga az Indiai óceán... Kell ennél több??

Útitipp: Galle városa 10 perc busszal, amit itt érdemes kipróbálni. Minden busz Galle-ba vezet :D , a "bus station"-ig kérd a jegyet, s aztán egyszerűen csak sétálj be az erődbe ;)
sri lanka utazás   sri lanka utazás   sri lanka utazás  

további képek itt
Koggala látnivalók

Nincs kedved körutazni? Még mindig ellátogathatsz a Martin Wickramasinghe skanzenbe, majd csónakázhatsz egyet a Koggala tavon. Megtanulsz fahéjat készíteni, gyújtasz egy füstölőt a buddhista templom szigeten, megismered a helyi fűszernövényeket és a belőlük készült termékeket, batikolsz egyet, és megmented a teknőcöket. Aztán mehetsz is vissza a tengerbe :)

Útitipp:
sri lanka utzás    sri lanka utazás   sri lanka utazás

további képek itt
Trincomalee látnivalók

A keleti part gyöngyszeme. A Frederick Fortban el ne szalaszd az őzeket! "Must see" a Koneshwaram hindu templom, ahol a Mahaveli folyó Lord Shiva lábainál az óceánba ömlik. A Pigeon Island Nemzeti Park hajóval érhető el, egésznapos kirándulás.

Útitipp: érdemes a városban egy autós kirándulást tenni, csodás épületei vannak. Ja, Arthur C. Clark itt is tevékenykedett...
sri lanka utazás    sri lanka utazás magyar idegenvezetés   sri lanka utazás   sri lanka utazás

további képek itt
Jaffna látnivalók

Észak. Egy csodálatos város, a Sri Lanka-i tamilföld fővárosa, gyönyörű történelmi háttérrel, megdöbbentően látványos épületekkel. A hindu Nallur templom mindennap nyitva áll, útközben benézhetsz a Jaffna Könyvtárba, délután pedig már a beachen heverészhetsz.

Útitipp: ha az A32-es úton mész, megdöbbentő élményben lesz részed: egy csodálatos földhídon vezet át az út a városba az óceánon keresztül.
sri lanka utazás   sri lanka utazás     sri lanka utak
Batticaloa látnivalók

Szintén keleti parti városka, vízzel körülvett portugál/holland erődje ódon hangulatot áraszt. Bástyák, ágyúk, s mindez naplementével a lagúnák felett... nem, ez nem álom.

Útitipp: a lagúnák mellett foglalj szállást, megéri :)
sri lanka utazás   sri lanka utazás   sri lanka utazás   sri lanka utazás

további képek itt
Pasikuda látnivalók

Pasikuda a keleti part legszebb strandja, olyan, mint a Balaton déli partja: nincs hullám, csak hosszan-hosszan derékig érő csodálatos meleg víz. Aki nem tud úszni, annak is szuperbiztonságos. Bár a polgárháború és a 2004-es cunami erősen megrongálta, mára újra korábbi fényében tündököl...

Útitipp: ha csak pár órára állsz meg a közstrandon, 30 rúpiáért tiszta zuhanyzót és mosdót kínálnak a helyiek a fürdés után...


sri lanka utazás   sri lanka utazás    sri lanka utazás

további képek itt
Galle látnivalók

A déli tartomány fővárosa, egy 16. századi erőddel büszkélkedhet, melyben sétálva visszakerülhetünk az időben pár  évszázaddal. Kis utcácskáin mindent megtalálhatsz, templomok, kiállítótermek, éttermek, kávézók, olasz fagyi és egy gyönyörű naplemente is beleférhet a bástyákon sétálva. Térj be a Tengerészeti Múzeumba, vagy adj fel egy képeslapot 25 rúpiáért haza.

Útitipp: A Leybahn utcában a Crepeology nevű étteremben remek palacsintákat lehet kapni; a földszinten pedig az erőd legnagyobb teaválasztéka vár.
sri lanka utazás    sri lanka utazás    sri lanka utazás

további képek itt