Nem sok minden szükséges a mai ételhez, túlnyomó részét a fűszerek és a rizs adják. A cékla curryt tulajdonképpen ugyanúgy készítjük, mint az összes többi zöldség curryt, egyszerűen és gyorsan 😉
A zöldség curryt minden zsiradék hozzáadása nélkül, (méreg)erős fűszeres vízben főzzük és a végén kókusztejjel tesszük simogatóvá. Ázsiai szokás szerint nem kell teljesen puhára főzni, de ki-ki ízlése szerint főzőcskézze.
Hozzávalók:
- 1 darab cékla reszelve vagy a képen látható módon – vagy bárhogyan máshogy – darabolva,
- hagyma – 1-2 fej szeletre vágva, póréhagyma karikában. Én most néhány póréhagyma árván maradt zöldjét vágtam kis darabokra.
- fűszerek: curry por, só, bors, chillidarabkák, pirított görögszéna mag, kardamom, fahéj, szegfűszeg. Ami ebből muszáj: a curry por és a só 🙂 Én szeretem a sokféle ízt, édes, erős, sós lesz ezektől az étel.
- friss curry levél – száraz is megfelel, otthon az kapható.
- kókusztej – kb. 1-1,5 dl. – Nemrégen olvastam, hogy a cicáknak, akik nem ihatnak tejet, mert laktózérzékenyek, a kókusztej kifejezetten javallott a vitaminok miatt. Macskára és kókusztejre fel!
- rizs
- pandanlevél
Tehát cékla, hagyma apró darabokban kerül a jól bevált wokba, rádobjuk az ízlés szerinti fűszereket.
Közben vesszük a jó kis cserépedényt, és háromszori mosás után megfőzzük az elmaradhatatlan rizst. Most vörös rizst vettem, jól megy a cékla színéhez 😀 Vágtam pár pandan levelet, isteni illatot ad a fővő rizsnek. Kicsit meg kell tördelni, hogy az illata jól kijöjjön.
A pandan ez a gyönyörű zöld növény, rendkívül szapora, és ahogy a magyar blogokon olvasom, otthon nincs ilyen, pedig ha valaki szert tesz egy kisebb növényre, a szobában vígan el kell lennie. Decemberben viszek haza és kipróbálom 🙂 Különösebb íze nincs, de az illata csodálatos, amikor főzzük. Színezőként is használják, rengeteg itt a zöld piskóta 😀 Sri Lanka-i neve egyébként rampa.
Ha megfőtt a rizs, kiszedjük a pandant, és tálalhatunk. Jó étvágyat 🙂