Ma desszertet hoztam, ugyanis a múlt héten ünnepségre voltunk hivatalosak Kumara szomszédunkhoz, és többek között ezzel a watalappam nevű édességgel kínáltak meg minket. Annyira finom krémes és fűszeres, naná, hogy ki kellett próbálnom. A nyelvet még nem bitoroljuk annyira, hogy rögtön elkértem volna a receptet az amúgy is eléggé szégyenlős szomszédasszonytól, így a mindig szolgálatra kész google-tól érdeklődtem 😀
No hát, a receptek eltérőek, de többségük megegyezik abban, hogy a sütemény alapja a kithul jaggery. Most nem mondtam sokat, ugye? Tessék, ő az:
Sri Lankán a jaggeryt kithulból (egy fajta virágzó pálmából) készítik, annak is a rügyéből, mely különleges ízét adja. A rügyek csapolása után elkészítik a melaszt (kithul treacle), majd ezt tovább melegítve, sűrítve készül a jaggery. Mintha karamellt készítenénk cukorból, kicsit az íze is hasonlít. A legtöbb ételhez ezt használjuk, tulajdonképpen SL kedvelt és magasztos édesítőszere. Hogy miért?
Mert
- általános szervezet tisztítót szer – tisztítja a légutakat, a tüdőt, a nyelőcsövet, a gyomrot és a beleket
- kitakarítja a nem kívánt lerakódásokat a szervezetből
- remek ellenszere a székrekedésnek
- serkenti a bélmozgást
- aktiválja az emésztő enzimeket
- ecetsavvá alakul, így gyorsítja az emésztést
- tisztítja a vért,
- csökkenti a pattanásokat
- ellazítja az ereket
- csökkenti a vérnyomást
- izomlázat gyógyít és még sok mást…
No, ennyit a dicséretből, főzzünk!
Hozzávalók:
15 dkg jaggery – egyébként ugyanennyi barna cukorral kiválóan helyettesíthető200 ml kókusztej – tejporból is lehet készíteni4 tojás -és a jó hír, nem kell külön felverni a habot :Dnéhány szem kardamom összetörvekevés tört fahéj – vagy egy kis darabka rúd, ezt a sütés előtt kivesszük2 marék ízesítetlen földimogyoró vagy kesudióvanília kivonat – vagy vaníliás cukor
A kókusztejet a jaggeryvel (barna cukorral), a vaníliával, és a fűszerekkel felmelegítjük, addig, amíg a jaggery/cukor teljesen felolvad, és még pár percig lassú tűzön főzzük. Szép barna színt kap 🙂
Nekem maradt benne pár kisebb darab jagger, ezt illett volna leszűrni, de nagyonalúan jóváhagytam a további jelenlétét a sütiben. Magyarul lusta voltam szűrögetni 🙂
További lustaságból a turmixgéppel vertem fel a tojásokat, pár pillanat alatt és hozzáadtam a kissé besűrített masszához. Beleöntöttem a banánkenyér sütő formába, és megszórtam pörkölt mogyoró darabkákkal. Jelentős része belesüllyedt 😀
A mogyoróról eszembe jutott, milyen régen készítettem Snickerst 😀
A sütőbe alulra egy félig vízzel telt tepsit tettem, ebbe állítottam a formát. 180 fokon cirka 40 perc alatt készül el, elvileg, mert nekem 1 óra kellett. Az alja krémes marad, a teteje karamellizálódik. Eszméletlen. És finom.