Dhal curry, azaz vöröslencse, a mindennapi eledel

Vöröslencse curryt készítek ma. A vöröslencse helyi neve parippu, vagy dhal . A helyiek mindennapos eledele, olcsó, és nagyon egyszerű elkészíteni. Sri Lanka ételei között nagyon-nagyon népszerű, azaz minden nap kerül belőle az asztalra.

IMG 4836

Lencsefőzelék helyett ajánlom, mert

  • a vöröslencsét nem kell áztatni, szárazon használható és 15 perc alatt készre fő
  • lisztérzékenyeknek is jó, mert mire elkészül, ugyanúgy besűrűsödik, mint a főzelék
  • tejérzékenyeknek is jó, mert csak kókusztejjel van higítva
  • húsmentes, vegetáriánus étel
  • mellesleg fogatlanoknak is, mert nem kell rágni 😀
  • a maradékból másnap kitűnő lencsefasírtot lehet gyúrni és kisütni pár perc alatt 🙂

Mivel, ahogy írtam, a lencse nagyon hamar megfő, először a rizst tesszük fel főni. Cserépedény, rizs, só, bors, dupla adag víz. Lefedjük és kb. 10 perc alatt megfő. 

IMG 4835

Jöjjenek a curryhoz valók: 

  • a fűszerek: só, bors, chilidarabkák, kurkuma, fahéj (egy kis darab rúd), 
  • fokhagyma
  • lila vagy vöröshagyma
  • curry levél – lehet száraz is
  • kókusztej – kókusztejporból is jó
page5

Az elkészítés a „minden curry elkészítésének folyamata”. 
Jöjjön a cserépedény. Természetesen minden edényben el lehet készíteni, az indukciós főzőlap nem nagyon bírná a cserepet 😀 Háromszor megmosom a lencsét. Sosem írok adagokat, arra figyeljetek, hogy kb. 2-2,5-szeresére dagad meg a főzés során. A megmosott lencsére apróra vágott fokhagymát, szeletre vágott lila-vagy vöröshagymát és egy darabka fahéjat dobok. Hozzáadom a fűszereket – chili, kurkuma, bors, és most figyelni, a sót nem! Azt majd csak mielőtt a kókusztejet adjuk. 

Felöntjük dupla adag vízzel, majd pótoljuk a főzés során, ha még szükséges.

Amíg fő, forró olajban kisütjük a papadamot.

IMG 4841

A megfőtt curryt felöntjük a kókusztejjel és hozzáadjuk a sót. Egyet forralunk és készen van.
És végül tálalunk. Naná, hogy chutneyval, jelen esetben mangó és lime. 

IMG 4843