Vöröslencse curryt készítek ma. A vöröslencse helyi neve parippu, vagy dhal . A helyiek mindennapos eledele, olcsó, és nagyon egyszerű elkészíteni. Sri Lanka ételei között nagyon-nagyon népszerű, azaz minden nap kerül belőle az asztalra.

Lencsefőzelék helyett ajánlom, mert
- a vöröslencsét nem kell áztatni, szárazon használható és 15 perc alatt készre fő
- lisztérzékenyeknek is jó, mert mire elkészül, ugyanúgy besűrűsödik, mint a főzelék
- tejérzékenyeknek is jó, mert csak kókusztejjel van higítva
- húsmentes, vegetáriánus étel
- mellesleg fogatlanoknak is, mert nem kell rágni 😀
- a maradékból másnap kitűnő lencsefasírtot lehet gyúrni és kisütni pár perc alatt 🙂
Mivel, ahogy írtam, a lencse nagyon hamar megfő, először a rizst tesszük fel főni. Cserépedény, rizs, só, bors, dupla adag víz. Lefedjük és kb. 10 perc alatt megfő.

Jöjjenek a curryhoz valók:
- a fűszerek: só, bors, chilidarabkák, kurkuma, fahéj (egy kis darab rúd),
- fokhagyma
- lila vagy vöröshagyma
- curry levél – lehet száraz is
- kókusztej – kókusztejporból is jó

Az elkészítés a „minden curry elkészítésének folyamata”.
Jöjjön a cserépedény. Természetesen minden edényben el lehet készíteni, az indukciós főzőlap nem nagyon bírná a cserepet 😀 Háromszor megmosom a lencsét. Sosem írok adagokat, arra figyeljetek, hogy kb. 2-2,5-szeresére dagad meg a főzés során. A megmosott lencsére apróra vágott fokhagymát, szeletre vágott lila-vagy vöröshagymát és egy darabka fahéjat dobok. Hozzáadom a fűszereket – chili, kurkuma, bors, és most figyelni, a sót nem! Azt majd csak mielőtt a kókusztejet adjuk.
Felöntjük dupla adag vízzel, majd pótoljuk a főzés során, ha még szükséges.
Amíg fő, forró olajban kisütjük a papadamot.

A megfőtt curryt felöntjük a kókusztejjel és hozzáadjuk a sót. Egyet forralunk és készen van.
És végül tálalunk. Naná, hogy chutneyval, jelen esetben mangó és lime.
