Padlizsán akár minden nap
Ez az étel szintén nem igényel nagy erőfeszítést, és elrontani is lehetetlen. Az elkészítése két mozzanatból áll: sütés és párolás.
Először is a hozzávalók:
- a fűszerek: só ,bors, kurkuma
- ecet – én kókuszecetet használtam, de csináltam már borecettel és sima ecettel is. Tehát bármilyen ecet.
- zöldpaprika – én zöld capsicumot tettem, mert nincs más. Amúgy sem érzem már, ha erős valami 😀
- hagyma – bármilyen, én most apró lilahagymát pucolgattam, amíg rá nem untam. Akkor aztán vettem két nagy fejet és nagyobb darabokra vágtam 🙂
- padlizsán – kicsi darabkákra kell felvágni, a további képeken majd látszik, a héja marad, nem kell meghámozni
- cukor vagy méz, – nekem pálmaméz áll a rendelkezésre, nagyon finom 🙂
- 1 evőkanál mustármag.

A mustármagot az ecetben megáztatjuk, majd kb. 10 perc múlva kissé összetörjük.

A padlizsánt tehát héjastól feldaraboljuk, és azonnal beszórjuk kurkumával. Az eredeti recept szerint sózni is kell, de szerintem akkor nem sül olyan szépen, vizes lesz, így én a sót a szószba teszem. Ha készen vagyunk a darabolással, a kurkumás padlizsánt forró olajban megsütjük, mint a sült krumplit. Jó barnára kell sütni, nekem nincs kedvem megvárni, világosbarnán már kiveszem 🙂 A jó hír, hogy nem muszáj olajban kisütni, megfelelő, ha tepsiben sütitek meg egy kis olívaolajjal lepermetezve. Én mostanában csak úgy szárazon, minden nélkül sütöm tepsiben, a szósz úgyis remek szaftot fog adni hozzá.
Amíg a padlizsán sül, elkészítjük a többi hozzávalót: a feldarabolt paprikát és hagymát a wokba dobáljuk, ráöntjük a mustármaggal kevert ecetet és a mézet (vagy cukrot), illetve a sót, mindent ízlés szerint,

Ezt magas hőfokon kavargatjuk.
Ha megsült a padlizsán, beleszedjük a wokba, elzárjuk a gázt és jól elkeverjük. Tálalhatjuk is. Én most egy kis maradék zöldséges sült rizst is tettem a tányérra.
Csatlakozz a Magyarok Sri Lankán Utazási Csoporthoz további hasznos információért!
A Magyarok Sri Lankán blogjára itt tudsz feliratkozni: https://magyarok-srilankan.blogspot.com/