Zöldséges sült rizs – vegetable fried rice

Sri Lanka második számú eledele a curry után. Ez az az étel, ami mindenkinek ízlik – kivéve, aki nagyon nem szereti a rizst, de olyan kevés van.

  • vegetáriánus – bár lehet hússal, hallal, tengergyümölcsével is készíteni
  • a tojás nélküli változata vegán,
  • nem csíp,
  • nem tartozik a veszélyes ételek közé, mivel nagyon magas hőfokon készül és
  • nagyon egészséges.

Végtelenül egyszerű, laktató étel, nem kell hozzá más, mint egy wok és csupán hét hozzávaló. Itt a szigeten nagyon népszerű, a helyi lakosság és a turistáknak szánt éttermek körében is. Sok helyen az út szélén árulják délelőttönként, kis műanyag asztalokon, napernyő alatt, előre – legtöbbször zsírpapírba –  csomagolva 🙂 vagy műanyag dobozokba rakva. Egy adag ára 50-100 rúpia között mozog. A munkába igyekvők megvásárolják, majd ebédidőben a közös ebédlőasztalon kicsomagolják és kézzel megeszik. 
Most a vegetáriánus változatot mutatom be, ezalatt – és ezentúl mindig – a húsnélküliséget értve, mert gőzöm sincs a vegetarianizmus különböző fajtáiról, ahol tojást, tejterméket sem esznek. 
A hozzávalók: 

cats

Tehát három féle zöldség apróra vágva vagy reszelve, ezt ki-ki döntse el, én a lilahagymát és a káposztát késsel vágom, a sárgarépát – és vele együtt az ujjaimat – reszelem.
Mellé két fő ízesítőm, a fokhagyma és a gyömbér, ezeket is késsel vágom apró darabokra, sokkal jobb, mint ha reszelném, mert ha evés közben ráharapok a kis kockákra az íz hirtelen intenzívvé válik.
És még két dolog a tartalmassá tételhez: a főalkotó rizs, és egy tojás.

Előkészültek tehát az alapanyagok, minden szépen, ázsiai szokás szerint felaprítva.

IMG 4563
IMG 4565

Mivel nagyon gyorsan kell majd dolgozni, mindent a kezem ügyébe készítek: a fűszereket: só, bors, chilidarabkák – ez utóbbi elhagyható, de szerintem nem tesz rosszat… Ezen felül hozzácsapok egy kis szezámolajat, szójaszószt és egy tojást. 

IMG 4566
IMG 4574
IMG 4575
IMG 4578

Alapvetően wokban vagy cserépedényben készítek mindent, amit lehet. Gyors, egyszerű, mutatós és könnyen kezelhetőek, tisztíthatóak. Az otthoni konyhámban körülbelül 10-szer ennyi edényem és konyhai kiegészítőm volt, sorolhatnám a tuppenwarét, aszaló-, joghurtkészítő-, pároló-, grillező edényeket, amik sorsa egy után a kamrai porosodás lett. Grillezőnk itt is van és egy jó kis turmixgépem a fincsi italokhoz és krémlevesekhez, 
Elsőként megfőzöm a rizst: minden fakszni nélkül, beleöntöm a cserépedénybe, háromszor átmosom (van itt egy hiedelem, miszerint a veseproblémákat a mosatlan rizs okozza, eléggé gyanús, de sose tudni…) és dupla mennyiségű vízzel felöntve, sózva, borsozva, fedő alatt 6-8 perc alatt teljes lángon elkészül. 

IMG 4568
IMG 4569

Ha ez megvan, félreteszem. Majd fogom a wokot, beleöntök egy kevés olajat. Rossz szokásom szerint mindig szemre adagolok mindent, ne várja senki, hogy grammra fogom megadni a mennyiségeket, mérlegem nincs is 😀 Tehát egy kevés olaj, mondjuk fél deci lehet. Ha már forró, rádobjuk a gyömbért és a fokhagymás, max. fél percig pirítjuk nagy lángon. Közben rázogatjuk, és kevergetjük. Én egy fém merőkanalat használok hozzá, hogy a letapadt darabkákat rögtön fel tudjam szedni az élés szélével. 

IMG 4579

Rádobom a fűszereket, beleütöm a tojást, ami bőszen kevergetve pár másodperc alatt megsül. 

IMG 4581

Jöhetnek a zöldségek, kb. 1-1 marékkal mindegyikből, még mindig folyamatosan kevergetjük, cirka 1 perc elég, mivel a hőfok magas, a cucc meg apró. 

IMG 4582
IMG 4582 1
IMG 4583
IMG 4583 1
IMG 4585

És végül rádobunk 2-3 merőkanál főtt rizst. Nem szabad egyszerre sokat tenni semmiből, mert akkor inkább fő, mint sül. Ami nem baj, de akkor az otthoni rizseshúshoz hasonlatos ételt kapunk 😉

IMG 4586

Ez is max 1-1,5 perc, még mindig folyamatos keverentyű, rázogatás …
És elkészült: 

IMG 4591 1

A fenti merőkanál kókuszhéjból készült. Lenyűgöző, mi minden készül a kókuszból, de ez egy másik bejegyzés témája. Közben a háttérben Micó a karmait élesítgeti, mivel idejekorán rájött, hogy a vega kajából nem fog hús lehullani az asztal alá, gondolom, mókusra szándékozik vadászni 😀

IMG 4587